Het mooie Gaasterland – artikel Landleven

2020-09-10T15:39:58+02:00

Voor magazine Landleven mocht Marjan in 2019 de teksten schrijven bij een serie portretten die fotograaf Kees Muizelaar maakte in het Friese Gaasterland. De foto's van Kees vertellen an sich al een verhaal, maar dergelijke foto's vereisen ook mensen met karakter en een eigen visie. De interviews waren daardoor enorm leuk om te doen. Alle [...]

Smakkende Wormen – Landleven

2020-04-03T17:42:38+02:00

Ze waren allemaal leuk, die artikelen die Marjan voor Landleven mocht schrijven, maar het interview met Jeroen Onrust over regenwormen, dat sprong er in 2019 uit. De foto's zijn gemaakt door Theo Tangelder.  

Kennis delen met vakgenoten via de BioAcademy

2020-03-24T15:35:47+01:00

De biologische sector groeit. Nieuwe toetreders tot deze markt hebben behoefte aan kennis over biologisch produceren en handelen. Nieuwe medewerkers in bestaande bedrijven op de biologische markt zoeken kennis over waar biologisch voor staat. Overal waar algemene kennis over de sector nodig is, kan de BioAcademy een platform zijn om die kennis te delen. Jorg [...]

Project Ed – Autoweek Classics

2020-04-07T10:02:47+02:00

Voor Autoweek Classics schreef Marjan over het wrak van een oldtimer genaamd Ed. Ed, die ooit jammerlijk crashte op de snelweg, werd door de 'dinsdagavond sleutelclub' opgeknapt. Omdat er niet veel meer van gemaakt kon worden, vergde het restauratieproject het nodige MacGyver-vernuft en vooral liefde voor die lieve, oude, gammele Ed. En zo werd Ed [...]

De bijna vergeten auto voor iedereen – Autoweek

2018-04-06T15:37:17+02:00

De bijna vergeten auto voor iedereen Van populaire auto voor de massa naar vergetelheid: voor zijn gedroomde Ford Escort MK3 moet Joop Heppe het hebben van erfstukken van Duitse opaatjes, die hun luxe Ghia 'liebevoll gepflegt' hebben. “Mooie exemplaren zie je nog maar weinig.” Ieder z'n hobby: Marjan schrijft graag over mensen met een passie. [...]

Lekkerste snert – Landleven

2018-04-05T16:00:51+02:00

Voor Landleven schreef Marjan een tien pagina tellend artikel over de deelnemers aan het WK snertkoken in Groningen. Op de foto zie je de winnares van 2018: Ineke Hoeksema uit Hoogezand. Lekkerste snert: eenvoud maakt de smaak. Snert voor de hele familie van Ineke Hoeksema (34, Hoogezand) 'Het geheim zit in de bouillon' Het idee [...]

Crimineel loert naar lege boerenloods – Boerderij

2018-04-05T12:09:42+02:00

Met een verwachtte 'hausse' aan leegstand verandert het platteland in een walhalla voor criminelen. Dat proces tegen gaan vereist een brede aanpak, een weerbare boer en duurzame informatienetwerken. Een fragment van een artikel van Marjan dat zowel in Boerderij Vandaag als in Boerderij Magazine verscheen. De politie deelde het vervolgens op Twitter. In Brabant is [...]

Gaswinning drijft Groningse boer tot wanhoop – Boerderij

2018-04-05T12:10:32+02:00

  Boerderijen en schuren scheuren, mestputten breken. Groningse boeren vangen de klappen op. Wie tien jaar niet door het Groningse platteland reed, ziet weinig verschil met vroeger. Weidse uitzichten over weilanden zover je kunt kijken met daartussen grote boerderijen aan smalle, rechte wegen. Hier en daar is er een dorpje met rode bakstenen huisjes. Groningen [...]

Bijlage Bakkersvak 2018 – Bakkerswereld

2018-04-05T18:31:54+02:00

    Bijlage Bakkersvak 2018   Bakkersvak is hét evenement voor bakkers en ijsverkopers! Voor Bakkerswereld produceerde Marjan in maart 2018 een bijlage met beursinformatie en alle noviteiten die op het evenement gepresenteerd werden.

Planten werken samen met microleven in de bodem – Nieuwe Oogst

2017-12-14T18:53:39+01:00

Planten werken samen met schimmels, bacteriën en andere organismen. Ze komen zo aan water en voeding en kunnen beter groeien, zich beter verweren tegen ziektes. Dankzij samenwerking met dit 'microbioom' maakt de plant zijn omgeving geschikter om in te leven. Corné Pieterse van de Universiteit van Utrecht is kenner van dit vakgebied. In vakblad Nieuwe Oogst vertelde hij meer over hoe het microbioom de plantengroei ondersteunt en hoe de boer daar iets mee kan.

Graszaad blijft in modder steken – Nieuwe Oogst

2017-12-14T19:15:17+01:00

De economie trekt aan en de veehouders zaaien volop gras. Dat is gunstig voor de graszaadvraag. Toch blijkt het moeilijk om aan genoeg teeltareaal voor dit gewas te komen. In Nederland is het een jaar met een matige oogst geweest, vertellen akkerbouwers en graszaadbedrijven. Het natte najaar liet weinig ruimte om meer graszaad te zaaien. Elders in de wereld compenseren telers het op de vraag achterblijvende areaal niet. 'Er is nog voorraad, maar die krimpt wel door deze situatie', zeggen deskundigen in Nieuwe Oogst.

Organische stof belangrijke rol in landbouwproductie – Nieuwe Oogst

2017-12-14T19:33:00+01:00

Organische stof en de levende bodem worden in toenemende mate gezien als een belangrijke sleutel in duurzame en gezonde landbouwproductie. Dat dit onder telers, bedrijfsleven en onderzoekers aandacht krijgt bleek op de themadag over de bodem in Colijnsplaat, Zeeland. Jorg Tönjes deed verslag van deze bijeenkomst en richtte zich met name op de effecten van organische stof op de productie.

Kop van Jut op social media – Groente & Fruit

2018-04-05T18:30:38+02:00

Kop van Jut op social media Boosheid via social media. Noëlle Aarts, hoogleraar socio-economical interactions aan de Radboud University, legt uit wat er aan de hand is in zo'n discussie en hoe je het wél moet aanpakken. Boeren moeten het op social media nog wel eens ontgelden. Bepaalde mensen die zo hun eigen ideeën over [...]

Kansen voor hopteelt – Boerderij Vandaag

2017-10-30T18:10:07+01:00

De enorme groei van kleine, lokale bierbrouwerijen en de vraag van de consument om meer te weten van de herkomst van eten en drinken biedt kansen in de Nederlandse hopteelt. Vooral naar aromatische hoppen is vraag. Een artikel van Marjan voor Boerderij Vandaag die onder meer sprak met David Henrich, voorzitter van de stichting Hopteelt [...]

Organische stof goed voor gewasproductie – Agrio

2017-10-30T18:11:02+01:00

  Organische stof is goed voor de gewasproductie. Deze stelling toetste Renske Hijbeek voor haar promotieonderzoek aan de WUR. De werkelijkheid blijkt genuanceerder. Met name onder stressvolle teeltomstandigheden is organische stof belangrijk voor de gewasproductie. Is het droog, juist heel nat of groeit het gewas op een helling? Dan is organische stof steeds belangrijker. Voor [...]

Allemaal aardappeleters – Vork

2017-10-30T18:11:09+01:00

In het opinieblad Vork vertelt aardappelprofessor Anton Haverkort over de verspreiding van de aardappel over de wereld sinds de kolonisatie van Amerika. Volgens Haverkort zal het belang van aardappelen in de wereldvoedselvoorziening groeien. Het gewas presteert beter bij hogere kooldioxidegehaltes in de lucht. Nieuwe genetische technieken zullen de aardappel minder gevoelig voor ziektes maken en [...]

Monumentale boerderij last of lust? – Boerderij

2017-10-30T18:11:23+01:00

Monumentale boerderij, is dat een last of een lust? Voor vakblad Boerderij dook Haver Producties in de problematiek van de monumentale boerderijen waar nog werkzame boeren in wonen/werken. Want wat als je door regelgeving voorgeschreven krijgt hoe de boerderij er uit moet zien, het onderhoud veel duurder is en het gebouw niet aan de eisen [...]

Denemarken eet alleen nog bio – Juist (Elsevier)

2017-10-30T18:11:39+01:00

  Voor het tijdschrift Juist (dat bij Elsevier hoort) schreef Haver Producties in 2016 een reportage over Denemarken, waar groots ingezet wordt op biologisch voedsel. Een fragment van het artikel lees je hier.   Op slimme wijze verandert Denemarken in een land waar alle voedsel biologisch is, sterker nog, biologisch is ze eigenlijk nog lang [...]

John D. Liu: herstel van milieu en klimaat kan – Akker

2017-10-30T18:11:50+01:00

John Dennis Liu werd in Nederland bekend door de VPRO-documentaire 'Groen goud', uitgezonden in Tegenlicht. In het vakblad Akker vertelt hij dat gedegradeerde bodems, verwoestijnde gebieden en verwaarloosde landbouwgrond kunnen herstellen. Volgens John is alles wat er moet gebeuren een kwestie van diversiteit toelaten.

Go to Top