John D. Liu: herstel van milieu en klimaat kan – Akker

2017-10-30T18:11:50+01:00

John Dennis Liu werd in Nederland bekend door de VPRO-documentaire 'Groen goud', uitgezonden in Tegenlicht. In het vakblad Akker vertelt hij dat gedegradeerde bodems, verwoestijnde gebieden en verwaarloosde landbouwgrond kunnen herstellen. Volgens John is alles wat er moet gebeuren een kwestie van diversiteit toelaten.

Het mooie in elk dier – NRC

2017-10-30T18:12:27+01:00

Voor het NRC schreef Marjan Tulp het artikel 'Het mooie in elk dier', over gehandicapte dieren. Fotografie is van Amke.nl. Hond Karma hinkt door een missende voorpoot, poes Loes sloft door een missende achterpoot, paard Inja ziet door haar blinde oog niet of rechts van haar een boom staat en Noddy, de witte teckel, loopt [...]

Pop-up krant van de BioVak-beurs – Nieuwe Oogst

2018-04-05T18:34:25+02:00

Tijdens twee BioVak-beurzen in Zwolle maakte het team van Nieuwe Oogst een krantje van 4 pagina's met nieuws en beelden van de beurs. Beide beursdagen kregen de beursbezoekers in de jaren 2010 en 2011 bij het verlaten van de IJsselhallen dit krantje, vers van de pers, mee naar huis. De beurs maakte in deze jaren een groei door. Het beurskrantje was een initiatief waarmee LTO een extra zetje aan een ontwikkelende landbouwsector wilde geven.

Koos Lonis coacht jonge band Whatever – Bandcoach

2017-10-30T18:12:42+01:00

Zes middelbare scholieren spelen in de band Whatever. Muziekdocent Koos Lonis begeleidt de band bij het neerzetten van een eigen bandgeluid. Koos wil jonge mensen vertrouwd maken met het spelen in een band. Muziekscholen richten zich sterk op het beheersen van een instrument en veel minder op samen spelen. Dat laatste wil de muziekdocent juist toevoegen. Het muzikantenblad Bandcoach besteedde in juni 2016 aandacht aan de voorbereiding van Whatever voor hun volgende optreden.

100% Biologisch restaurant: denken zoals je grootmoeder deed – Misset Horeca

2017-10-30T18:12:49+01:00

  Voor Misset Horeca schreef Haver Producties in 2016 een reportage over het 100% biologische restaurant 'L Estragon in Arhus, Denemarken, waar de vuilnisbak in de keuken leeg blijft. Denemarken zet vol in op biologisch, maar de restaurants blijven wat achter. Restaurant 'l Estragon in Aarhus, van eigenaresse Sisse Budtz, kan wel bogen op het [...]

Industrialisatie van de landbouw verstoorde de kringloop – Nieuwe Oogst

2017-10-30T18:12:56+01:00

Een landbouw die kringlopen sluit belast het milieu minimaal. Eigenlijk is het betrekkelijk kort geleden dat de landbouw de regionale kringloop gebruikte en niet zonder kon bestaan. De industrialisatie zette na de oorlog door in de landbouw. Springstoffabrieken gingen stikstofkunstmest maken en voedsel werd over de hele wereld verplaatst. Hoe gewoon is die situatie? In 2013 publiceerde Nieuwe Oogst Gewas en Nieuwe Oogst Veehouderij er een verhaal over.

Fascinatie voor verval – Landleven

2017-10-30T18:13:06+01:00

  Het karkas van een antieke auto, dat is nog eens wat anders in de tuin. Fascinatie voor verval heet het artikel dat Haver Producties er in 2017 over schreef voor Landleven. Uiteindelijk blijft er van drie fraaie oldtimers niet meer over dan wat roest in het gras. Hein Moes, Jan Klaver en Jan Boertien [...]

Eten met een goed gevoel – Gastvrije Zorg

2017-10-30T18:13:13+01:00

Voor het magazine Gastvrije Zorg schreef Haver Producties in 2017 een artikel over Denemarken, waar zelfs in ziekenhuizen biologisch voedsel geserveerd wordt. Dat geeft een goed gevoel! Een artikel aan de hand van vier inzichten met Michael Allerup Nielsen, destijds hoofd voeding van het Gentofte Ziekenhuis in Kopenhagen. In dit ziekenhuis wordt voedsel geserveerd dat [...]

Mensen zijn verslaafd aan vlees – Boerderij

2017-10-30T18:13:27+01:00

    Jaap Korteweg, directeur van De Vegetarische Slager, wil de grootste slager ter wereld worden. Door soja, erwten en lupine te slachten wil hij het dier uit de voedselketen halen. Een fragment uit een interview voor Boerderij. 'Mensen zijn verslaafd aan vlees'                         [...]

De windhond onder de paarden – Seasons

2017-10-30T18:13:33+01:00

  Een serie van vier artikelen over paarden voor lifestylemagazine Seasons. Dit artikel verscheen zomer 2017. Het heet: de windhond onder de paarden. Een fragment uit het artikel. Foto's zijn van Amke. Intelligent, mensgericht en met een elegante uitstraling: in het Drentse De Wijk fokken baron en barones De Vos van Steenwijk Akhal-Tekepaarden. Schitterende, slanke [...]

Man met een missie – Autoweek Classics

2017-10-30T18:13:40+01:00

  Man met een missie is een artikel voor Autoweek Classics. Even een korte uitleg. Marjan groeide op tussen de auto's in het garagebedrijf van haar vader, dat nu van haar broer is. Als een soort van hobby schrijft ze af en toe voor Autoweek Classics, waar ze als enige vrouwelijke journalist in de watten [...]

Waarom Mariënvelders niet verhuizen – AD

2017-10-30T18:13:52+01:00

Waarom Mariënvelders niet verhuizen is een artikel in het AD medio juni 2017 over een klein Achterhoeks dorpje waar de inwoners de zorg samen met de zorgaanbieders regelen. Ze noemen het een zorgcorporatie. De gemeente zet alleen nog handtekeningen. Gevolg: uitstekende zorg, iedereen happy en nog goedkoper ook. Waarom? Omdat alle inwoners - dus ook [...]

Boerenschuur als visitekaartje van het landschap – Boerderij Vandaag

2017-10-30T18:13:58+01:00

  Onder architectuur schuren bouwen op het platteland, is dat nodig? Ja, anders zie je er straks alleen nog grote groene, metalen schuren met een damwandprofiel. We hebben meer karakteristieke, functionele gebouwen nodig op het platteland. Attie Bos schreef er een boek over, Haver Producties schreef daar in 2017 weer een artikel over voor Boerderij [...]

Moeite doen voor je eten – Nieuwe Oogst

2017-10-30T18:14:03+01:00

Tijdens hun verblijf in Haps, een dorp gebouwd als in de ijzertijd, leren basisschoolleerlingen samen te zorgen voor alle dagelijkse dingen. Ze gaan het land bewerken, ambachten uit die tijd oefenen, koken, vuur maken, dieren verzorgen en verhalen horen bij het vuur, want televisie en gamecomputer ontbreken. De stap terug in de tijd kan in Apeldoorn. Het zijn onvergetelijke dagen voor de kinderen. In het landbouwblad Nieuwe Oogst van LTO verscheen dit verhaal over het Hapskamp.

Go to Top