Voor Landleven schreef Marjan een tien pagina tellend artikel over de deelnemers aan het WK snertkoken in Groningen. Op de foto zie je de winnares van 2018: Ineke Hoeksema uit Hoogezand.

Lekkerste snert: eenvoud maakt de smaak.

Snert voor de hele familie van Ineke Hoeksema (34, Hoogezand)

‘Het geheim zit in de bouillon’

Het idee om deel te nemen ontstond bij de instelling voor mensen met een beperking waar Ineke Hoeksema als kok werkt. Ze begon met het stamppotkoken, maar switchte naar de snert. “Dat is veel leuker.” Snert is voor Ineke een familiegebeuren. “We gaan af en toe met z’n allen naar mijn ouders om snert te koken en hebben dan onderling strijd wiens snert het lekkerst is. Is het die van mijn vader of die van mij?” Het WK is besmettelijk. “Toen mijn vader tijdens het WK een grote mond had en zei ‘dat kan ik ook’, heb ik hem opgegeven. Inmiddels doet mijn zusje ook mee aan het stamppot koken. De organisatie zet ons drieën naast elkaar.” Ineke houdt van snert. “Ik lust het graag. Als het snertweer is maak ik het ook voor mezelf.” Ineke maakt snert zonder fratsen. “Ik gebruik standaard groenten, vind spliterwten lekkerder dan hele erwten en gebruik een slagersrookworst.” Ook al doet ze voor de gezelligheid mee, ze was al eens winnaar van het WK. Het succes wijt ze aan de bouillon. “De snert wordt lekker als je van te voren een goede bouillon hebt getrokken. Met verse groente, een varkenspootjes, hamschijven en een lekker stuk spek. Zet dat een paar uur op voor een goede sterke smaak. Tijdens het bouillon trekken voeg ik een klein beetje kruidnagel, foelie, laurier en wat bladselderij toe en soms een beetje peper. Als de smaak goed in de bouillon is ingetrokken dan hoef je later alleen peper en zout toe te voegen.” Dat ze op het WK drie uur heeft om de snert te bereiden vindt ze leuk. “In een paar uur heb je lekkere snert gemaakt.”Vroeger liet met snert de hele dag op het vuur staan, maar dan wordt het een groene massa. Op een goede snert kun je kauwen. De soep moet goed gevuld zijn en je moet kunnen zien wat er in zit: stukjes prei en wortel, waar je in kunt bijten zodat je het idee hebt dat je iets eet.” Tijdens het WK roerde ze op het laatste moment al eens jenever door de snert. “Dat vond ik toen lekker, maar ik hou het toch op snert zoals het vroeger bedoeld was. Geen gekkigheid.” Ze werkt de snert af met wat selderij en een roggebroodje. “Ik kleed vooral de tafel mooi aan.”

Recept van Ineke

Bouillon:

Varkenspoten
Spek
Hamschijf
Prei, wortel, knol en ui
Bladselderij
Laurier, foelie, kruidnagel, peper, zout
Dit alles een paar uur laten trekken. Daarna zeven en het vlees bewaren.

1,5 kg spliterwten
1 knolselderij
2 winterwortels
2 preien
4 uien
Bladselderij
Zout/peper
Rookworst
Verse worst
Vlees uit de bouillon

  • De spliterwten goed wassen, en opzetten met een deel van de bouillon en wat peper en zout wanneer nodig steeds een beetje bouillon toevoegen. .
  • Ondertussen de groenten snijden en wassen. Als de erwten gaar beginnen te worden en wat uit elkaar vallen de wortel en knolselderij toevoegen. Een half uur later ook de prei en ui toevoegen . En lekker door laten koken op een zacht vuur en goed blijven roeren. De verse worst even een kwartiertje laten garen in de soep en dan er weer uit halen.
  • Het vlees uit de bouillon in stukjes snijden en rookworst en verse worst in plakjes snijden.
  • Als de groenten lekker gaar zijn en de soep een mooi geheel is geworden kan je het vlees toevoegen en de snert nog verder op smaak maken met peper en zout.
  • Op het laatst nog wat fijn gesneden bladselderij toevoegen.