Project Description

Met een verwachtte ‘hausse’ aan leegstand verandert het platteland in een walhalla voor criminelen. Dat proces tegen gaan vereist een brede aanpak, een weerbare boer en duurzame informatienetwerken. Een fragment van een artikel van Marjan dat zowel in Boerderij Vandaag als in Boerderij Magazine verscheen. De politie deelde het vervolgens op Twitter.

In Brabant is 13 procent van de boeren wel eens gepolst om mee te werken aan het verhuren van een schuur voor duistere praktijken, zo blijkt uit onderzoek van Omroep Brabant in samenwerking met ZLTO. Maar ook buiten Brabant worden geregeld boeren benaderd. Toch wil geen boer er met de redactie over praten. De angst regeert, situaties zijn immers al snel herkenbaar. Uit het onderzoek blijkt dat 42 procent van de boeren twijfelt of hij verdachte omstandigheden bij andere boeren bij de politie zou melden. Geen verklikker willen zijn, naïviteit of angst zijn volgens Paul van der Weiden van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) daarvoor de redenen.

PR-functionaris
De meest gebruikelijke methode is dat de criminelen aan huis komen. “Ze stonden gewoon op het erf toen het hek open stond,” vertelt een boer. Maar meer dan dat hij nee zei omdat hij geen vrije schuren bezat en geen geld nodig had, wil hij niet zeggen. Ook zogenaamde wietbrieven gaan rond, waarop huurbedragen van tienduizenden euro’s voor schuren geboden worden. De ‘moderne’ crimineel heb je in soorten en maten, het kan ook een keurige man zijn die je op een vriendelijke toon benadert, legt Van der Weiden uit. Deze keurige man wordt de PR-functionaris van de onderwereld genoemd. Hap je niet, dan kan hij terugkomen met minder vriendelijk ogende companen.

Gewiekst
De hedendaagse crimineel is gewiekster dan ooit en bouwt een relatie met je op. Wie denkt er niet in te tuinen, heeft nog geen bekende, direct of indirect bekend, op het erf gehad die hem vroeg of de schuur, die niet naast het woonhuis geleden is, verhuurd kan worden. ‘Om antieke auto’s in te stallen’. Je denkt dat het goed zit, je kent immers zijn ouders. Van der Weiden kent nog een aanpak. “Ze huren je schuren door andere bedrijven in te zetten. Dat lijken degelijke bedrijven te zijn, maar veelal zijn ze opgekocht en zitten er geen activiteiten meer in.” Burgemeester Otwin van Dijk van de gemeente Oude IJsselstreek liet voorlichtingsbijeenkomsten houden in de schuur in Terborg waar een drugslab werd aangetroffen. De eigenaar van die schuur dacht dat hij alles onder controle had, maar het lab zat in de achterste 20 meter.

Lees hier meer op Boerderij.nl

Tips:
– Sluit je aan bij de buurtpreventie Whatsapp groep
– Hou contact met je wijkagent
– Hang camera’s op
– noteer kentekens, maak foto’s en onthoud hoe ze er uit zien
– check ze op Google
– vraag rond in je omgeving
– overleg met de wijkagent
– waarschuw de Whatsapp groep
– gebruik je boerenverstand: accu’s worden niet opgehaald in een personenauto


Wil je verhuren:

– wantrouw contante betalingen
– het gebruik van meerdere (niet te traceren pre-paid) telefoons is verdacht
– activiteiten in de avonduren ook
– maak afspraken: géén nieuwe sloten op de schuur. Zitten die er wel: verwijder ze
– maak kopiën van identiteitsbewijzen, vraag Kamer van Koophandel gegevens op
– Spreek af dat je iedere week in je schuur kijkt en doe dat ook.
– laat de huur via de bank betalen
– heb je een periode geen zicht gehad op schuur, controleer of binnen- en buitenmaten nog overeen komen.