Project Description

 

Boerderijen en schuren scheuren, mestputten breken. Groningse boeren vangen de klappen op.

Wie tien jaar niet door het Groningse platteland reed, ziet weinig verschil met vroeger. Weidse uitzichten over weilanden zover je kunt kijken met daartussen grote boerderijen aan smalle, rechte wegen. Hier en daar is er een dorpje met rode bakstenen huisjes.
Groningen is voor 80 procent agrarisch. Het aardbevingsgebied, de twaalf gemeenten waar volgens de KNMI de meeste aardbevingen geplaatsgevonden hebben, loopt van ‘stad’ Groningen tot rechtsboven in de provincie. Lichte en zware klei vind je er. In de lichte klei wonen de aardappelboeren, in de zware klei tref je vooral rundveehouders.

(te) zwijgzame types
De boeren in dit gebied zwoegen zwijgzwaam met grote tractoren door zware klei. Met een voorliefde voor het understatement en een grondige hekel aan het verspillen van woorden aan datgene waar ze toch niks aan kunnen veranderen, worden Groningers nog wel eens verkeerd begrepen, hoe recht doorzee ze ook zijn. Als die Groninger zegt dat het ‘niet best’ is, dan is dat iets om serieus te nemen. Laat dat nou precies zijn wat er verkeerd is gegaan de afgelopen jaren. Spaarzame maar doelbewuste Groninger woorden bereikten Den Haag niet. Leon Klijn: ‘Policiti komen hier kijken, zeggen ‘nou, nou!’, stappen in de Audi en tegen de tijd dat ze in Den Haag zijn, zijn ze het vergeten.’ Veel boeren en burgers met schade aan het huis of bedrijf probeerden dit tevergeefs individueel op te lossen bij de NAM, het Centrum Veilig Wonen (CVW), of bij de Nationaal Coördinator Groningen, Hans Alders. Het leverde vooral gevoelens van onmacht op. Ondertussen gaan de aardbevingen door en worden de scheuren breder. Dat wat de Schaal van Richter aangeeft lijkt niet veel, maar de trillingen zitten in de bovenste grondlagen en komen daardoor juist harder aan. De aardbeving van Zeerijp gaf een grote knal, alles schudde. ‘Je wordt opgetild, het is alsof iemand met een bezemsteel onder een kleed doorgaat waar je op staat,’ legt Henk Kruizinga uit. Alle aardbevingsschade van vóór maart 2017, moet nog door de NAM afgehandeld worden. Dat zijn 6.000 gevallen, waaronder de families Dekens, Klijn en Kruizinga.

Fragment uit een streekreportage van 4 pagina’s van Marjan over Groningse boeren in het aardbevingsgebied voor Boerderij, 6 maart 2018. Meer lezen? Klik hier.