TopBodem: dieper graven in bodemkwaliteit

2018-04-10T19:05:05+02:00

Akkerbouwers hebben de bodem als belangrijkste productiemiddel tot hun beschikking. In het project TopBodem volgt Agrio een vijftal Nederlandse akkerbouwers, elk met hun eigen uitdagende bodemtype. De problemen waar zij tegenaan lopen staan model voor de zaken die andere telers in de regio ook kennen. Daarmee is TopBodem een project waarin boeren meelezen over hun buren en zo kennis opdoen voor hun eigen aanpak voor betere bodemkwaliteit.

Gaswinning drijft Groningse boer tot wanhoop – Boerderij

2018-04-05T12:10:32+02:00

  Boerderijen en schuren scheuren, mestputten breken. Groningse boeren vangen de klappen op. Wie tien jaar niet door het Groningse platteland reed, ziet weinig verschil met vroeger. Weidse uitzichten over weilanden zover je kunt kijken met daartussen grote boerderijen aan smalle, rechte wegen. Hier en daar is er een dorpje met rode bakstenen huisjes. Groningen [...]

Planten werken samen met microleven in de bodem – Nieuwe Oogst

2017-12-14T18:53:39+01:00

Planten werken samen met schimmels, bacteriën en andere organismen. Ze komen zo aan water en voeding en kunnen beter groeien, zich beter verweren tegen ziektes. Dankzij samenwerking met dit 'microbioom' maakt de plant zijn omgeving geschikter om in te leven. Corné Pieterse van de Universiteit van Utrecht is kenner van dit vakgebied. In vakblad Nieuwe Oogst vertelde hij meer over hoe het microbioom de plantengroei ondersteunt en hoe de boer daar iets mee kan.

Graszaad blijft in modder steken – Nieuwe Oogst

2017-12-14T19:15:17+01:00

De economie trekt aan en de veehouders zaaien volop gras. Dat is gunstig voor de graszaadvraag. Toch blijkt het moeilijk om aan genoeg teeltareaal voor dit gewas te komen. In Nederland is het een jaar met een matige oogst geweest, vertellen akkerbouwers en graszaadbedrijven. Het natte najaar liet weinig ruimte om meer graszaad te zaaien. Elders in de wereld compenseren telers het op de vraag achterblijvende areaal niet. 'Er is nog voorraad, maar die krimpt wel door deze situatie', zeggen deskundigen in Nieuwe Oogst.

Organische stof belangrijke rol in landbouwproductie – Nieuwe Oogst

2017-12-14T19:33:00+01:00

Organische stof en de levende bodem worden in toenemende mate gezien als een belangrijke sleutel in duurzame en gezonde landbouwproductie. Dat dit onder telers, bedrijfsleven en onderzoekers aandacht krijgt bleek op de themadag over de bodem in Colijnsplaat, Zeeland. Jorg Tönjes deed verslag van deze bijeenkomst en richtte zich met name op de effecten van organische stof op de productie.

John D. Liu: herstel van milieu en klimaat kan – Akker

2017-10-30T18:11:50+01:00

John Dennis Liu werd in Nederland bekend door de VPRO-documentaire 'Groen goud', uitgezonden in Tegenlicht. In het vakblad Akker vertelt hij dat gedegradeerde bodems, verwoestijnde gebieden en verwaarloosde landbouwgrond kunnen herstellen. Volgens John is alles wat er moet gebeuren een kwestie van diversiteit toelaten.

Pop-up krant van de BioVak-beurs – Nieuwe Oogst

2018-04-05T18:34:25+02:00

Tijdens twee BioVak-beurzen in Zwolle maakte het team van Nieuwe Oogst een krantje van 4 pagina's met nieuws en beelden van de beurs. Beide beursdagen kregen de beursbezoekers in de jaren 2010 en 2011 bij het verlaten van de IJsselhallen dit krantje, vers van de pers, mee naar huis. De beurs maakte in deze jaren een groei door. Het beurskrantje was een initiatief waarmee LTO een extra zetje aan een ontwikkelende landbouwsector wilde geven.

Industrialisatie van de landbouw verstoorde de kringloop – Nieuwe Oogst

2017-10-30T18:12:56+01:00

Een landbouw die kringlopen sluit belast het milieu minimaal. Eigenlijk is het betrekkelijk kort geleden dat de landbouw de regionale kringloop gebruikte en niet zonder kon bestaan. De industrialisatie zette na de oorlog door in de landbouw. Springstoffabrieken gingen stikstofkunstmest maken en voedsel werd over de hele wereld verplaatst. Hoe gewoon is die situatie? In 2013 publiceerde Nieuwe Oogst Gewas en Nieuwe Oogst Veehouderij er een verhaal over.

Moeite doen voor je eten – Nieuwe Oogst

2017-10-30T18:14:03+01:00

Tijdens hun verblijf in Haps, een dorp gebouwd als in de ijzertijd, leren basisschoolleerlingen samen te zorgen voor alle dagelijkse dingen. Ze gaan het land bewerken, ambachten uit die tijd oefenen, koken, vuur maken, dieren verzorgen en verhalen horen bij het vuur, want televisie en gamecomputer ontbreken. De stap terug in de tijd kan in Apeldoorn. Het zijn onvergetelijke dagen voor de kinderen. In het landbouwblad Nieuwe Oogst van LTO verscheen dit verhaal over het Hapskamp.

Title

Go to Top