Project Description

John Dennis Liu werd in Nederland bekend door de VPRO-documentaire ‘Groen goud’, uitgezonden in Tegenlicht. In het vakblad Akker vertelt hij dat gedegradeerde bodems, verwoestijnde gebieden en verwaarloosde landbouwgrond kunnen herstellen. Volgens John is alles wat er moet gebeuren een kwestie van diversiteit toelaten. De monocultuur van onze eenzijdige landbouw moet losgelaten worden. Het zal de bodem verbeteren, de planten, mensen en dieren gezonder maken. Het mooie aan zijn verhaal is dat het bedreigingen omzet in herstel. In zijn documentaires filmt hij het succes van herstelwerk in verwaarloosde gebieden.

In China herstelden mensen het lössplateau in de bovenloop van de Gele Rivier. De plantengroei kwam terug, de productiviteit nam toe, er was werk voor de mensen en optimisme over de toekomst nam toe. Op zo’n plek wil de jeugd weer wonen en werken. Samen met John sprak ik over andere gebieden waar dergelijke bewegingen op gang komen: Jordanië, Ethiopië, Egypte, Spanje…

John is een bijzonder mens. Hij draagt altijd een tropenpak, want dat past bij zijn boodschap en zo kennen de mensen hem van de televisie. Hij vindt het prima, als de boodschap maar aankomt. „Voor mezelf hoef ik het niet te doen, want ik ben al aardig op leeftijd, maar wel voor de volgende generaties”, zegt hij.

Tijd
Het verschil tussen een oerwoud en een woestijn is tijd, niets anders, zegt John tegen mij. Van een woestijn is weer een oerwoud te maken. Oerwoudgebieden trekken vanzelf weer regen aan. De vegetatie is niet zo weelderig, omdat het er zoveel regent, het regent er zoveel, omdat de vegetatie zo weelderig is. Het is een levend systeem.

Een levend systeem is divers en het voedt de mensen die er leven. Die zekerheid geeft perspectief en stabiliteit aan de samenleving. Daarom vindt John de projecten in Jordanië zo belangrijk. Juist in het Midden-Oosten is stabiliteit de diepste wens van de mensen.

In tien jaar is veel herstel aan een ecosysteem mogelijk. Dat bewijs het groene goud in China. Alle nieuwe groene gebieden op de wereld houden CO2 vast en dragen zo bij aan mitigatie van het klimaatprobleem. Landbouw en natuur hebben beiden een rol. Het is aan de mensen die stap te maken.

Het interview met John D. Liu verscheen in vakblad Akker in april 2015. De foto werd gemaakt door Gerard Burgers