Organische stof is goed voor de gewasproductie. Deze stelling toetste Renske Hijbeek voor haar promotieonderzoek aan de WUR. De werkelijkheid blijkt genuanceerder. Met name onder stressvolle teeltomstandigheden is organische stof belangrijk voor de gewasproductie. Is het droog, juist heel nat of groeit het gewas op een helling? Dan is organische stof steeds belangrijker. Voor [...]
Allemaal aardappeleters – Vork
Jorg T2017-10-30T18:11:09+01:00In het opinieblad Vork vertelt aardappelprofessor Anton Haverkort over de verspreiding van de aardappel over de wereld sinds de kolonisatie van Amerika. Volgens Haverkort zal het belang van aardappelen in de wereldvoedselvoorziening groeien. Het gewas presteert beter bij hogere kooldioxidegehaltes in de lucht. Nieuwe genetische technieken zullen de aardappel minder gevoelig voor ziektes maken en [...]
Monumentale boerderij last of lust? – Boerderij
Marjan Tulp2017-10-30T18:11:23+01:00Monumentale boerderij, is dat een last of een lust? Voor vakblad Boerderij dook Haver Producties in de problematiek van de monumentale boerderijen waar nog werkzame boeren in wonen/werken. Want wat als je door regelgeving voorgeschreven krijgt hoe de boerderij er uit moet zien, het onderhoud veel duurder is en het gebouw niet aan de eisen [...]
Denemarken eet alleen nog bio – Juist (Elsevier)
Marjan Tulp2017-10-30T18:11:39+01:00Voor het tijdschrift Juist (dat bij Elsevier hoort) schreef Haver Producties in 2016 een reportage over Denemarken, waar groots ingezet wordt op biologisch voedsel. Een fragment van het artikel lees je hier. Op slimme wijze verandert Denemarken in een land waar alle voedsel biologisch is, sterker nog, biologisch is ze eigenlijk nog lang [...]
John D. Liu: herstel van milieu en klimaat kan – Akker
Jorg T2017-10-30T18:11:50+01:00John Dennis Liu werd in Nederland bekend door de VPRO-documentaire 'Groen goud', uitgezonden in Tegenlicht. In het vakblad Akker vertelt hij dat gedegradeerde bodems, verwoestijnde gebieden en verwaarloosde landbouwgrond kunnen herstellen. Volgens John is alles wat er moet gebeuren een kwestie van diversiteit toelaten.
Het mooie in elk dier – NRC
Marjan Tulp2017-10-30T18:12:27+01:00Voor het NRC schreef Marjan Tulp het artikel 'Het mooie in elk dier', over gehandicapte dieren. Fotografie is van Amke.nl. Hond Karma hinkt door een missende voorpoot, poes Loes sloft door een missende achterpoot, paard Inja ziet door haar blinde oog niet of rechts van haar een boom staat en Noddy, de witte teckel, loopt [...]
Pop-up krant van de BioVak-beurs – Nieuwe Oogst
Jorg T2018-04-05T18:34:25+02:00Tijdens twee BioVak-beurzen in Zwolle maakte het team van Nieuwe Oogst een krantje van 4 pagina's met nieuws en beelden van de beurs. Beide beursdagen kregen de beursbezoekers in de jaren 2010 en 2011 bij het verlaten van de IJsselhallen dit krantje, vers van de pers, mee naar huis. De beurs maakte in deze jaren een groei door. Het beurskrantje was een initiatief waarmee LTO een extra zetje aan een ontwikkelende landbouwsector wilde geven.
Koos Lonis coacht jonge band Whatever – Bandcoach
Jorg T2017-10-30T18:12:42+01:00Zes middelbare scholieren spelen in de band Whatever. Muziekdocent Koos Lonis begeleidt de band bij het neerzetten van een eigen bandgeluid. Koos wil jonge mensen vertrouwd maken met het spelen in een band. Muziekscholen richten zich sterk op het beheersen van een instrument en veel minder op samen spelen. Dat laatste wil de muziekdocent juist toevoegen. Het muzikantenblad Bandcoach besteedde in juni 2016 aandacht aan de voorbereiding van Whatever voor hun volgende optreden.
100% Biologisch restaurant: denken zoals je grootmoeder deed – Misset Horeca
Marjan Tulp2017-10-30T18:12:49+01:00Voor Misset Horeca schreef Haver Producties in 2016 een reportage over het 100% biologische restaurant 'L Estragon in Arhus, Denemarken, waar de vuilnisbak in de keuken leeg blijft. Denemarken zet vol in op biologisch, maar de restaurants blijven wat achter. Restaurant 'l Estragon in Aarhus, van eigenaresse Sisse Budtz, kan wel bogen op het [...]
Industrialisatie van de landbouw verstoorde de kringloop – Nieuwe Oogst
Jorg T2017-10-30T18:12:56+01:00Een landbouw die kringlopen sluit belast het milieu minimaal. Eigenlijk is het betrekkelijk kort geleden dat de landbouw de regionale kringloop gebruikte en niet zonder kon bestaan. De industrialisatie zette na de oorlog door in de landbouw. Springstoffabrieken gingen stikstofkunstmest maken en voedsel werd over de hele wereld verplaatst. Hoe gewoon is die situatie? In 2013 publiceerde Nieuwe Oogst Gewas en Nieuwe Oogst Veehouderij er een verhaal over.
Fascinatie voor verval – Landleven
Marjan Tulp2017-10-30T18:13:06+01:00Het karkas van een antieke auto, dat is nog eens wat anders in de tuin. Fascinatie voor verval heet het artikel dat Haver Producties er in 2017 over schreef voor Landleven. Uiteindelijk blijft er van drie fraaie oldtimers niet meer over dan wat roest in het gras. Hein Moes, Jan Klaver en Jan Boertien [...]
Eten met een goed gevoel – Gastvrije Zorg
Marjan Tulp2017-10-30T18:13:13+01:00Voor het magazine Gastvrije Zorg schreef Haver Producties in 2017 een artikel over Denemarken, waar zelfs in ziekenhuizen biologisch voedsel geserveerd wordt. Dat geeft een goed gevoel! Een artikel aan de hand van vier inzichten met Michael Allerup Nielsen, destijds hoofd voeding van het Gentofte Ziekenhuis in Kopenhagen. In dit ziekenhuis wordt voedsel geserveerd dat [...]
Mensen zijn verslaafd aan vlees – Boerderij
Marjan Tulp2017-10-30T18:13:27+01:00Jaap Korteweg, directeur van De Vegetarische Slager, wil de grootste slager ter wereld worden. Door soja, erwten en lupine te slachten wil hij het dier uit de voedselketen halen. Een fragment uit een interview voor Boerderij. 'Mensen zijn verslaafd aan vlees' [...]
De windhond onder de paarden – Seasons
Marjan Tulp2017-10-30T18:13:33+01:00Een serie van vier artikelen over paarden voor lifestylemagazine Seasons. Dit artikel verscheen zomer 2017. Het heet: de windhond onder de paarden. Een fragment uit het artikel. Foto's zijn van Amke. Intelligent, mensgericht en met een elegante uitstraling: in het Drentse De Wijk fokken baron en barones De Vos van Steenwijk Akhal-Tekepaarden. Schitterende, slanke [...]
Man met een missie – Autoweek Classics
Marjan Tulp2017-10-30T18:13:40+01:00Man met een missie is een artikel voor Autoweek Classics. Even een korte uitleg. Marjan groeide op tussen de auto's in het garagebedrijf van haar vader, dat nu van haar broer is. Als een soort van hobby schrijft ze af en toe voor Autoweek Classics, waar ze als enige vrouwelijke journalist in de watten [...]
Waarom Mariënvelders niet verhuizen – AD
Marjan Tulp2017-10-30T18:13:52+01:00Waarom Mariënvelders niet verhuizen is een artikel in het AD medio juni 2017 over een klein Achterhoeks dorpje waar de inwoners de zorg samen met de zorgaanbieders regelen. Ze noemen het een zorgcorporatie. De gemeente zet alleen nog handtekeningen. Gevolg: uitstekende zorg, iedereen happy en nog goedkoper ook. Waarom? Omdat alle inwoners - dus ook [...]
Boerenschuur als visitekaartje van het landschap – Boerderij Vandaag
Marjan Tulp2017-10-30T18:13:58+01:00Onder architectuur schuren bouwen op het platteland, is dat nodig? Ja, anders zie je er straks alleen nog grote groene, metalen schuren met een damwandprofiel. We hebben meer karakteristieke, functionele gebouwen nodig op het platteland. Attie Bos schreef er een boek over, Haver Producties schreef daar in 2017 weer een artikel over voor Boerderij [...]
Moeite doen voor je eten – Nieuwe Oogst
Jorg T2017-10-30T18:14:03+01:00Tijdens hun verblijf in Haps, een dorp gebouwd als in de ijzertijd, leren basisschoolleerlingen samen te zorgen voor alle dagelijkse dingen. Ze gaan het land bewerken, ambachten uit die tijd oefenen, koken, vuur maken, dieren verzorgen en verhalen horen bij het vuur, want televisie en gamecomputer ontbreken. De stap terug in de tijd kan in Apeldoorn. Het zijn onvergetelijke dagen voor de kinderen. In het landbouwblad Nieuwe Oogst van LTO verscheen dit verhaal over het Hapskamp.