Project Description

 

 

Jaap Korteweg, directeur van De Vegetarische Slager, wil de grootste slager ter wereld worden. Door soja, erwten en lupine te slachten wil hij het dier uit de voedselketen halen. Een fragment uit een interview voor Boerderij.

‘Mensen zijn verslaafd aan vlees’

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jaap Korteweg, oftewel de Vegetarische Slager, denkt dat mensen alleen plantaardige vleesvervangers gaan eten als deze een ‘complete vleesbeleving’ geven. “Dat is wat we doen bij de Vegetarische Slager: succesvolle vleesproducten hacken voor die 95 procent van de bevolking die vlees wil eten.”

Waarom verkoopt u namaakvlees en geen andere vegetarische producten?

“Vanaf 3 december draait de documentaire Vleesverlangen, die over vleesverslaving gaat, in filmhuizen. Het blijkt dat vleesverslaafden tijdens het eten van vlees eenzelfde reactie in hun hersenen krijgen als alcoholisten of rokers. Dat is ons uitgangspunt: mensen zijn verslaafd aan vlees. Ik ben de Vegetarische Slager begonnen vanuit mijn eigen behoefte. Toen tijdens de varkenspest van 1997 één miljoen varkens werden geslacht werd ik vegetariër. Om ethische redenen, milieu en duurzaamheid, wou ik geen vlees meer eten. Dat was de rationele kant, ik had er echter wel behoefte aan.”

U wilt de veehouder brodeloos maken?

“Nee, daar gaat het mij natuurlijk niet om, integendeel. Ik wil de bioindustrie overbodig maken omdat ik de nadelen zie van deze vorm van vleesproductie. De kippen en varkens uit de stallen en onze vleesmachines, die op veel efficientere wijze produceren, erin. Ik ben ook biologisch akkerbouwer en zou graag zien dat de hele landbouw biologisch wordt. Dat is iets anders dan alle niet-biologische akkerbouwers brodeloos willen maken. Het is sowieso een geleidelijk proces waarop je als ondernemer tijdig in kunt spelen.”

Wat is uw drive?

“Ik ben een beetje een wereldverbeteraar. De intensieve veehouderij is een achterhaald systeem. De rechtvaardiging is: het kan niet anders. Veehouders doen het zo goed mogelijk, binnen de marge van wat mogelijk is. Ik vind dat dieren vrij moeten kunnen leven naar hun aard. Vlees eten om te overleven is niet meer nodig, het vormt nu eerder een bedreiging voor de wereldvoedselvoorziening. Als de kennis en het besef gaat komen, gaat het kantelen. Bill Gates zegt: de toekomst van vlees is plantaardig.”

Wil je het hele artikel lezen in Boerderij, klik dan hier.