Ingrediënten bepalen het leuke aan een feestelijke maaltijd. Maar die ingrediënten zijn veel meer dan de juiste verse producten. Het is de totale beleving die een maaltijd leuk, liefst onvergetelijk maakt. Wat geeft nou net dat extraatje aan het feestmaal? Juist bij de presentatie van een boek, een uitstapje met collega’s of zakenrelaties of bij een evenement wil je dat er meer blijft hangen dan ‘Ooh, ‘t was wel leuk’. Ook de maaltijd is communicatie: hier draait het vandaag om!

 

Laat een kok aan het woord over de goede maaltijd en, beroepsmatig, verwijst hij naar de kwaliteit van de producten die in de maaltijd verwerkt zijn. Voor de kok begint het bij de verse ingrediënten en de juiste apparatuur. De keuken moet op orde zijn. Allemaal belangrijk, maar vraag je door, dan komt er meer. Laat de kok maar eens flink losgaan over wat de goede ‘ingrediënten’ van een maaltijd zijn. Vraag het iemand als Pierre Wind en je bent nog wel even bezig. En dat is precies waar het om gaat: een goede maaltijd bevat zoveel liefde, zou hij zeggen.

Een paar ingrediënten op een rij:

  • Kleur is belangrijk. De kleuren in de maaltijd zijn rijk en ze sluiten aan bij de dag en het jaargetijde of bij het thema van de maaltijd
  • Geur is een groot deel van de beleving. Mensen lusten vaak wel spruitjes, maar ze houden gewoon niet van de muffe lucht van doorgekookte en veel te gare spruiten. Doe dat dus beter.
  • Herkenbaarheid van de gerechten. Doe dat door mooie ingrediënten als garnering te gebruiken of door mooie schalen te kiezen.
  • Gezelschap is een sfeermaker. Vraag de gasten iets speciaals te doen, zich leuk te kleden of begin met een gemeenschappelijke activiteit die aansluit bij het eten. In goed gezelschap is de maaltijd op zijn feestelijkst.
  • Licht. Zet de maaltijd of het buffet centraal op een zichtbare plek. Verleiding hoort bij een uitdagende maaltijd.
  • Rust. Overdaad aan andere prikkels leidt af van maaltijd en gezelschap.

Maar het belangrijkste van de maaltijd is het verhaal erbij. Vertel over de mooie ingrediënten, de mensen die de ingrediënten verzorgden: boer, kok, … Laat het verhaal juist vertellen door de boer en de kok. Mijn ervaring is dat na een wandeling door de groentetuin de gasten dubbel genieten van het eten. Contact met de producenten en de verwerkers van de producten vertelt zoveel over het verhaal van de maaltijd, dat de beleving intense en mooier wordt.

Zelf serveer ik geen maaltijd meer zonder verhaal. Succes verzekerd! Wij van Haver Producties denken graag mee over de juiste locatie en presentatie van een maaltijd die past bij uw evenement en aansluit bij uw communicatiedoel.