Planten werken samen met schimmels, bacteriën en andere organismen. Ze komen zo aan water en voeding en kunnen beter groeien, zich beter verweren tegen ziektes. Dankzij samenwerking met dit ‘microbioom’ maakt de plant zijn omgeving geschikter om in te leven. Corné Pieterse van de Universiteit van Utrecht is kenner van dit vakgebied. In vakblad Nieuwe Oogst vertelde hij meer over hoe het microbioom de plantengroei ondersteunt en hoe de boer daar iets mee kan.
Rond plantenwortels barst het van micro-organismen die de groei stimuleren en de afweer van de plant verbeteren, het microbioom. Grote agrochemiebedrijven onderzoeken of ze er wat mee kunnen. Corné Pieterse van de Universiteit Utrecht is microbioomkenner. ‘Het is geen wondermiddel, maar het kan ons wel een stuk op gang helpen.’
Planten kunnen de voor hun groei gunstige micro-organismen stimuleren. Ze geven suikers aan mycorrhizaschimmels en krijgen water, fosfaat en andere voedingsstoffen terug daarvoor. Pieterse zegt in het interview ook dat bacteriën de weerstand van een plant kunnen vergroten. Bij bacteriën denken veel mensen aan ziekteverwekkers, maar ze kunnen dus een heel positieve uitwerking hebben op de gezondheid van de plant. Bij de mens zijn dergelijke mechanismen ook bekend. Het vakgebied van Pieterse staat in de kinderschoenen. Het kan de benadering van teelt en gewasbescherming de komende jaren sterk gaan beïnvloeden.
Leave A Comment